EΛΛΑΔΑ

Στο πλευρό των ανθρώπων

0

Αεικίνητος, μειλίχιος, πανταχού παρόν. Οι 24 ώρες της μέρας δεν είναι αρκετές για τον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεος.

Εν μέσω πανδημίας δεν θα ήτο υπερβολή να πούμε ότι βρίσκεται παντού, σε όλη την Επικράτεια εκεί όπου οι πιστοί αλλά και οι άνθρωποι της Εκκλησίας τον έχουν ανάγκη.

Όπως δημοσιεύτηκε αρχικά στο themykonostimes.com

Περνάει αμέτρητες ώρες στα πλοία ταξιδεύοντας χωρίς δυσφορία και ενίοτε οδηγώντας ένα ταλαιπωρημένο IX-καμμία σχέση με την εικόνα των πολυτελών αυτοκινήτων που μας έχουν συνηθίσει οι ανά την Ελλάδα Μητροπολίτες.

Εάν δεν υπήρχε η θάλασσα που πρέπει να διασχίσει θα μπορούσε να τον δείτε εποχούμενο σε γαιδουράκι. Τόσο ταπεινός και την ίδια στιγμή τόσο ξεχωριστός.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης (στη κεντρική φωτό μετά της μητρός του), γεννήθηκε στη Μύκονο τον Οκτώβριο του 1953 και είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη και έχει ένα αδελφό, το Νικόλαο, που γεννήθηκε το 1956.

Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, 17 Ιουλίου 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Ανω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.

Χειροτονήθηκε 31 Ιουλίου 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και το 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στις 20 Αυγούστου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.

Το 1989 διορίστηκε στην Ιερά Σύνοδο, στην Αθήνα, Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής του ημερολογίου της Εκκλησίας της Ελλάδος των «Διπτύχων».

Το ποιμαντικό, κηρυκτικό και συγγραφικό του έργο είναι πλουσιότατο, ενώ διοργάνωσε συνέδρια και συνοδικές εκδηλώσεις και επί εξαετία διεύθυνε την Φοιτητική Εστία της Ι.Μ. Σύρου, που βρίσκεται στην Αθήνα, πλησίον του Ναού της Οσίας Ξένης, στην οδό Αχαρνών.

Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002, ως Δωρόθεος Β’.

Η Ιερά Σύνοδος τον έχει διορίσει Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων και Πρόεδρο της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ενός ΝΠΙΔ που ασχολείται με την σίτιση και διαμονή των Ιεροσπουδαστών σε όλα τα εκκλησιαστικά Σχολεία, όλων των βαθμίδων, που βρίσκονται διεσπαρμένα ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και των Δ.Σ. Κληροδοτημάτων της Σύρου.

Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα:

Εκκλησιαστικός Οδηγός Σύρου (επανέκδοση βελτιωμένη)
«Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΑΝΗ, το Γυναικείο Μοναστήρι της Θεοτόκου στην Άνω Μερά Μυκόνου
«Ο “ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΩΝ” Ναός της Παναγίας στην Φολέγανδρο»
«Το Μοναστήρι της “Χρυσοπηγής” στη Σίκινο»
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δείξας»
«Το χρυσόφωτο μπαρόκ τέμπλο του Καθολικού της Μονής Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου»
«Το Μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο»
«Μνήμη Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου»
«Ο Σύρου Αθανάσιος Λεβεντόπουλος»
«Και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην…»
«Εκκλησιαστικά έθιμα της Μυκόνου»

Οι κοινωνικές και ποιμαντικές δραστηριότητες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κατά το διάστημα της δεκαετούς ποιμαντορίας του είναι :

Η ίδρυση και λειτουργία:

«Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια» και «Σχολής Γονέων», τις μηνιαίες συνεδρίες των οποίων διευθύνουν εξειδικευμένοι οικογενειακοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές.
Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Κινίου Σύρου, με την επωνυμία «Στην Παλάμη του Θεού».
Κατασκηνώσεων στη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο
Ξενώνα πλησίον του Βαρδάκειου Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυκλάδων με την ονομασία «Το Σπίτι του Ταξιδιώτη».
Εργαστηρίου Αγιογραφίας.
Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου στην Ερμούπολη με την επωνυμία «Θεογνωσία».

2. Η οργάνωση Κατηχητικών σχολείων για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο, Τήνο και Μύκονο

Η αποστολή γραπτών Κηρυγμάτων για κάθε Κυριακή.
Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών:

στήν Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων Σύρου, στόν οποίο, από την ίδρυσή του το 1977, από τον μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄(Στέκα) μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί με αγάπη και φροντίδα πάνω από 800 γέροντες,γερόντισσες αλλά καί ανέστιοι καί εμπερίστατοι άνθρωποι από τη Σύρο και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων.
Της Φοιτητικής Εστίας της Ι. Μητροπόλεως στην Αθήνα, επί της οδού Αχαρνών 303, που φιλοξενεί φοιτητές και σπουδαστές από τη Μητρόπολη Σύρου, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί πρότυπο λειτουργούσης Φοιτητικής Εστίας.

Mhz , και εκδίδονται Περιοδικά πνευματικού περιεχομένου, καθώς και το νεανικό Περιοδικό «Θαλασσοπούλια», για το οποίο έχουν εκφραστεί με ευμενή σχόλια Πατριάρχες , Μητροπολίτες και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.
ανακήρυξη της Μήλου σε «Ιερά Νήσο», με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 163/04.09/2009/ τ. Α΄ Φ.Ε.Κ., μια εξέλιξη, που θα αναδείξει όχι μόνο Πανελληνίως, αλλά και Παγκοσμίως το μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών.

8. Τελευταία, ποιμαντικού και κοινωνικού περιεχομένου, πρωτοβουλία του είναι η βοήθεια 200 οικονομικά αδυνάμων και εμπερίστατων οικογενειών και στα 12 νησιά της Μητροπόλεως, με την αποστολή σ’ αυτούς κάθε μήνα δεμάτων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη, στα πλαίσια του Προγράμματος «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», που εγκαινίασε πρόσφατα.

Βράβευση>

ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ «ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» ΑΠΕΝΕΙΜΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β’ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟ Β’

Ανέφερε η επί του κτιστού Φάρου επιγραφή «ΘΕΟΙΣ ΣΩΤΗΡΣΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΛΟΪΖΟΜΕΝΩΝ» και τούτο Σεις έχετε μεταμορφώσει επί το πνευματικότερον.

Η ανύστακτη μέριμνά Σας για το Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική, μη φειδόμενο κόπους και μόχθους είναι για την Εκκλησία και όλους εμάς, που Σας αγαπάμε καύχηση και αφορμή περισσότερης προσευχής.

Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε για την σημερινή ευλογία της συνιερουργίας μαζί Σας και την συμμετοχή μας στην εις Επίσκοπο χειροτονία του επιχωρίου Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γαμπόν κ. Παντελεήμονος, γόνου της ιεράς και Παναγιοφυλάκτου νήσου Τήνου, χειροτονηθέντος προ δωδεκαετίας υπό του Μακαριστού, και εν αγίοις αναπαυομένου Γέροντος και προκατόχου ημών Δωροθέου του Α’.

Ο Θεοφιλέστατος Παντελεήμων, διοικόνησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου επί πενταετία, ευόρκως και ευσυνειδήτως και εν συνεχεία, τεθείς υπό το Πατριαρχικό ωμοφόριό Σας και την πατρική Σας αγάπη κατέδειξε έτι περισσότερο ενταύθα τα περικοσμούντα αυτόν χαρίσματα.

Η, προτάσει Σας, υπό της Σεπτής Ιεραρχίας του Θρόνου προαγωγή του σε Επίσκοπο είμεθα βέβαιοι ότι αποτελεί αφετηρία νέων δραστηριοτήτων πολυσχιδούς ποιμαντορικής πλέον διακονίας, στην Ιερά Μητρόπολη, όπου και τον αποστέλετε, ως άγγελον χαράς.

Μακαριώτατε, δεν κατοπτεύουν μόνο αυτή την ώρα την εδώ ευλογητή παρουσία μας, νοερώς παριστάμενοι οι αοίδιμοι, εκ της Μητροπόλεως Σύρου προερχόμενοι Προκάτοχοί Σας Πατριάρχες, ο Τήνιος Φώτιος, ο Άνδριος Ματθαίος και ο Σίφνιος Ιερόθεος ο Β’, αλλά και σήμερα αποτελούν τίμια μέλη της Ιεραρχίας του Θρόνου, ο εξ Ερμουπόλεως Σύρου Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, και ο νεόφυτος Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων ο Τήνιος.

Μακαριώτατε, απερχόμεθα στην ναυκρατούσα έδρα της Μητροπόλεώς μας Ερμούπολη, της ναυσικλιτής νήσου Σύρου, με την τιμία συνοδεία μας, έμπλεοι συναισθημάτων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το σεπτό και θεοπρόβλητο πρόσωπό Σας.

Είς πολλά έτη Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα !»

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης, όπως είπε, προσέφερε στον Μακαριώτατον Πατριάρχη εγκόλπιον, φέρον την εικόνα του Αγ. Νικολάου Ερμουπόλεως και την Θεία Λειτουργία του ιερού Χρυσοστόμου με περίτεχνο επικάλυμμα με παράσταση από τον σύνθρονο του Μητροπολιτικού Ναού της Ερμουπόλεως.

Πώς η αγορά κατασκευάζει εκδότες σε μία νύχτα – Ο ρόλος του disruption

Previous article

O Joe, η Loula και το Constantinople

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in EΛΛΑΔΑ