EΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για τα self test – Ετοιμάζονται οδηγίες για την εκπαίδευση προσωπικού

0

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη κυβέρνηση για τα self test. Μάλιστα η κυβέρνηση η οποία ουδεμία διάθεση έχει να βρεθεί σε ομηρία από Λουράντους και λοιπές συντεχνίες αποφάσισε να διανέμει τα test μέσα από ειδικά ειδικές εγκαταστάσεις σε κάθε δήμο. Εάν χρειαστεί θα επιταχθούν ακόμη και δημοτικά γυμναστήρια, θέατρα, κλπ.

Ήδη ετοιμάζονται οδηγίες για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Αρχική δημοσίευση στο www.kourdistoportocali.com

Επειδή ο κοροναιός θα μας συνοδεύει για τουλάχιστο δύο χρόνια ακόμη η κυβέρνηση ετοιμάζει με πυρετώδη ρυθμό τις σχετικές  εγκαταστάσεις που θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τα self tests είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Στο μεταξύ ο πολυδιαβασμένος Γιώργος Παππάς ανέβασε μόλις νέο Ημερολόγιο Κορωνοϊού>

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 24 Μαρτίου 2021, πίσω και πέρα από τα γρήγορα τεστ αυτοδιάγνωσης, και τα long COVID της ζωής μας μετά.
1. Είναι ευπρόσδεκτη κάθε διαγνωστική μέθοδος στην φάση που βρισκόμαστε, ειδικά αν είναι εύκολα προσβάσιμη. Σηματοδοτεί και προϋποθέτει όμως πράγματα: η κεντρική ιδέα μιας τέτοιας ευρείας διανομής γρήγορων τεστ αυτοδιάγνωσης είναι πως αλλάζουμε πλέον φάση διαχείρισης. Μπαίνουμε στην φάση “θα ζήσουμε μαζί του, δεν αναχαιτίζεται, αναλάβετε τις ευθύνες σας στην κοινότητα, μέχρι να δουλέψουν τα εμβόλια”. Ένας κακόπιστος θα μπορούσε να προσθέσει “κι αυτό επειδή πλησιάζει η τουριστική περίοδος και πρέπει να ανοίξουμε- να σημειώσουμε τι θα κάνουμε με τους τουρίστες, πιθανώς να τους δίναμε στην είσοδο στην χώρα ένα πακέτο τεστ να πορεύονται”- δεν το υιοθετώ.
2. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή η ατομική ευθύνη εμπεριέχει προφανείς κινδύνους: Εφόσον δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωση του θετικού, αυτόματα ακυρώνεται, ή μεταφέρεται σε κάποιον τρίτο, η διαχείριση της αλυσίδας μετάδοσης. Ποιος θα ψάξει πού κόλλησε ο θετικός, ποιον μπορεί να εξέθεσε και τι πρέπει να κάνει ο δεύτερος, ποιος θα ελέγξει την τήρηση της απομόνωσης (θα μου πεις, όποιος τα ελέγχει και τώρα που η δυναμική της πανδημίας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες ιχνηλάτησης και παρακολούθησης). Χώρια ο κίνδυνος των παραποιημένων αποτελεσμάτων του τύπου “δανείστηκα ένα αρνητικό και κυκλοφορώ για να ξεσκάσω, μην με στραβοκοιτάτε”. Θα μου πεις, είναι πολλοί αυτοί που θα δουν θετικό αποτέλεσμα και δεν θα μείνουν σπίτι τους, δεν θα τρομάξουν για τον εαυτό τους πρώτα; Θα σου απαντήσω, πως δυστυχώς έχουμε δει αρκετούς, που η ανευθυνότητά τους κόστισε ζωές άλλων.
3. Γιατί το λέω αυτό επίσης; Επειδή αυτόματα θα υπάρχει ένα χάος καταγραφής. Ναι, θα επιβεβαιώνεται κάθε θετικό με μοριακό έλεγχο (το οποίο εμπεριέχει τον κίνδυνο διπλής καταγραφής), αλλά αυτό και χρόνο και επιπρόσθετες υποδομές απαιτεί- θα έχουμε πολλά περισσότερα θετικά να διαχειριστούμε τις πρώτες εβδομάδες, στην φάση που βρισκόμαστε (συν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και ο φυλογενετικός έλεγχος για μεταλλάξεις τώρα που θα έχουμε μεγαλύτερη διεθνή διακίνηση του ιου). Επιπρόσθετα, θα χάσουμε πλέον την επαφή με τους δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας. Πώς ακριβώς θα υπολογιστεί ο δείκτης θετικότητας;
4. Έχει και πολλά ωραία πράγματα όμως η διαδικασία των τεστ αυτοδιάγνωσης. Αρκεί να τα κωδικοποιήσουμε επίσημα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε, αν δεν έχουμε κάποια γνωστή έκθεση σε θετικό, να κάνουμε ένα τέτοιο τεστ και να πάμε να επισκεφτούμε με μεγαλύτερο θάρρος τους ηλικιωμένους γονείς μας που έχουν κάνει το εμβόλιο (ακόμη καλύτερο θα ήταν να ορίσουμε επιτέλους ως επιστημονική κοινότητα τι συνιστά επαρκή ατομική εμβολιαστική κάλυψη, πώς το μετράμε. Για να ξέρουμε πόσες ελευθερίες μπορούμε να δώσουμε σε κάποιους, αλλά και να φροντίσουμε όλους εκείνους που δεν απάντησαν στο εμβόλιο, για οποιοδήποτε λόγο, και παραμένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι). Προσοχή, δεν το προτείνω- θέλει πολλή περισσότερη επεξεργασία, αλλά έχουμε λίγο χρόνο για να το δούμε. Μπορεί το τεστ να λειτουργήσει ως μέσο μερικής επανα-κοινωνικοποίησης.
5. Πώς θα το ερμηνεύσουμε το τεστ; Όχι μόνο του. Αν το κάνετε, πάρτε τηλέφωνο τουλάχιστον τον γιατρό σας, να συζητήσετε το νόημα του αποτελέσματος. (Ακόμη καλύτερα, αν μπορείτε φροντίστε να μην υπάρχει λόγος να κάνετε τεστ…). Κάθε τεστ ερμηνεύεται με βάση την αρχική προγνωστική πιθανότητα: άλλο σημαίνει ένα αρνητικό τεστ στα καλά καθούμενα, άλλο αν συνάντησες προχτές έναν θετικό στον δρόμο, άλλο αν ήπιατε καφέ μαζί σε κλειστό χώρο, άλλο αν αυτό έγινε πριν 5 μέρες, και άλλο αν έγινε πριν 10 μέρες. Δεν είναι διαβατήριο το τεστ για να κάνουμε του κεφαλιού μας, μπορεί όμως να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις, σαν αυτή που προαναφέρθηκε.
6. Με αφορμή μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα ανασκόπηση της χρόνιας παθολογίας που καταλείπει ο SARS-CoV-2, ας σημειωθούν κάποια πράγματα. Δεν είναι αποκλειστικότητα του συγκεκριμένου ιου τα χρόνια κατάλοιπα: Για να αναφέρω δυο μόνο παραδείγματα, ο Ebola μπορεί να μείνει κρυμμένος στους επιζώντες, σε συγκεκριμένο σημείο, για χρόνια, και να πυροδοτήσει ακόμη και μετά από καιρό νέα επιδημία- αυτό συμβαίνει τώρα στην Αφρική, στην Γουινέα, από ένα στέλεχος του ιου από την επιδημία του 2014-6 ξαναξεκίνησε. Ο αγαπημένος μου μελιταίος είναι ακόμη χειρότερος- υπάρχει μια υποκατηγορία ασθενών που έχουν μια επιμένουσα γενικευμένη συμπτωματολογία, μια πλήρη ταραχή, που την βλέπουμε συνεχώς και δυστυχώς άπραγοι. Κάποτε είχαμε κάνει βήματα προς την αποσαφήνισή της, αλλά θέλει ερευνητικούς πόρους, και ο μελιταίος δεν είναι πανδημία να προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
7. Γιατί μας ενδιαφέρει λοιπόν το long COVID (post-acute COVID θα καταλήξει εν τέλει να ονομάζεται); Όχι επειδή είναι συχνότερες οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές- αυτό δεν το ξέρουμε (να θυμόμαστε ότι κανέναν άλλο παθογόνο δεν το έχουμε ψάξει όπως τον SARS-CoV-2). Αλλά επειδή είναι τεράστιος ο όγκος των ανθρώπων που έχουν νοσήσει, είναι επακόλουθα τεράστιος ο αριθμός αυτών που θα εμφανίσουν χρόνια κατάλοιπα, είναι σύνθετα αυτά τα κατάλοιπα και απαιτούν διαμόρφωση δομών υγείας για να τους παρακολουθήσουν, και επειδή ακόμη το μαθαίνουμε αυτό το σύνθετο σύνδρομο (μάλλον την ομάδα συνδρόμων).
8. Τι είναι το post-acute COVID; Πολλά ανόμοια πράγματα. Είναι ό,τι βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν μείνει στην ΜΕΘ για καιρό, ανεξαρτήτως αιτίου. Αλλά είναι και χρόνια καρδιοαναπνευστική δυσχέρεια με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι οι πληγές του οργανισμού μετά από μια βαριά συστηματική νόσο- θα πάσχει η καρδιά, οι νεφροί, κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι η ζωή μετά τις επιπλοκές, τις κάθε λογής θρομβώσεις που προκάλεσε ο ιος και που μπορεί να σου έχουν αφήσει μια παράλυση, ή νεκρωμένους ιστούς και χειρουργεία. Είναι οι απορρυθμίσεις διαβήτη και οι νέες διαγνώσεις του- εντυπωσιακό πόσο συχνά το βλέπουμε. Είναι οι νευρολογικές επιπλοκές, αυτή η ταραχή, αυτό το “σύνδρομο χρόνιας κόπωσης”, σαν του μελιταίου και όχι μόνο. Αλλά είναι και η ψυχολογική επιβάρυνση- το έχω ξαναπεί: οι ασθενείς στους απλούς θαλάμους, πριν την διασωλήνωση, συνειδητοποιούν ότι ενδέχεται να μην ξαναβγούν από εκεί, σε μια λεπτή ισορροπία τρόμου ζουν, και δεν μπορούν καν να δουν τους δικούς τους- σκεφτείτε το για ένα λεπτό.
9. Αλλά είναι και άλλα, που μπορεί να μοιάζουν τετριμμένα (μόνο επιδερμικά τα αναφέρει η ανασκόπηση στο Nature Medicine), κι όμως είναι αφόρητα: η ανοσμία και η παροσμία ειδικά, που μπορεί να ενέχουν κινδύνους που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς (πώς θα μυρίσεις κάτι που καίγεται, πώς θα μυρίσεις ένα χαλασμένο τρόφιμο, πώς θα προσαρμοστείς, στην παροσμία σε μια ζωή περιορισμών, για όσο κρατάει). Στην Βρετανία, όπου ήδη οργανώνονται εξαιρετικά στο post-acute-COVID, ευτυχώς οι εκθέσεις των ειδικών δίνουν την αρμόζουσα σημασία (βλέπε σύνδεσμο στα σχόλια).
10. Και τι κάνουν αυτοί με το long COVID με το εμβόλιο; Υπήρχε ένας θεωρητικός φόβος, ότι μπορεί όλα αυτά τα συμπτώματα να είναι σαν αυτοάνοσο που το πυροδότησε η άμυνά μας απέναντι στον ιο, οπότε με το εμβόλιο μπορεί να γίνει χειρότερα. Ευτυχώς δεν ισχύει, η πρώτη μελέτη σε τέτοιους ασθενείς μάλλον οριακή βελτίωση κατέδειξε.
11. Αλλά το long COVID δεν είναι μόνο ατομικό: είναι και του συστήματος υγείας, που θα πρέπει κάποια στιγμή, και στην Ελλάδα, να φτιάξει τέτοιες δομές παρακολούθησης, στην κοινότητα, αλλά θα πρέπει και να καλύψει το χαμένο έδαφος σε πρόληψη και θεραπεία σε πόσα άλλα νοσήματα και καταστάσεις. Είναι και της κοινωνίας ολόκληρης το long COVID, και όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στις αρχές της COVID δεκαετίας (όχι με την έννοια της παρουσίας του ιου, αλλά με την έννοια της επαναδόμησης των ερειπίων που άφησε πίσω του), τόσο καλύτερα.
12. Στις 8.30 το βράδυ σήμερα, στο Webinar: Διστακτικότητα στον εμβολιασμό της ομάδας Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ θα εστιάσουμε σε ένα μείζον κοινωνικό φαινόμενο: τι είναι και πόσο σύνθετο είναι, ποιο το υπόβαθρό του (προϋπήρξε της πανδημίας και θα συνεχίσει και πέραν αυτής), πώς το προσεγγίζουμε, πώς μπορούμε να παρέμβουμε. Σας περιμένουμε.

Η Karina Bottene αποκαλύπτει τα επόμενα επαγγελματικά της σχέδια

Previous article

Πώς η αγορά κατασκευάζει εκδότες σε μία νύχτα – Ο ρόλος του disruption

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in EΛΛΑΔΑ